Organizarea circulației rutiere

Marcajele rutiere, la solicitarea beneficiarului, se executa cu caracter permanent sau temporar. Indiferent de caracterul marcajelor, din considerente de siguranta rutieră, acestea se realizează obligatoriu cu microbile pentru a fi vizibile pe timp de noapte.

Marcajele permanente sunt marcaje cu durata de viața funcțională, pentru care se acordă garanție de execuție și se realizează cu produse de marcare de culoare alba.

Marcajele rutiere temporare se execută:

în perioada când se fac lucrări de reabilitare, reparare, întreținere drumuri, sau în alte situtații de necesitate;
pe suprafețe bituminoase sau de ciment, noi, date imediat în exploatare;
pe suprafete cu rugozitate mai mare de 1,00 mm (HS);

Marcajele temporare sunt marcaje fără durata de viața funcțională, pentru care nu se poate stabili garanție de execuție și se realizează, de regulă cu produse de marcare de culoare galbenă.

Vopsea pe bază de solvent organic cu uscare la aer de culoare albă sau colorată, care formează pelicula prin uscare la aer. Vopseaua de marcaj se aplică pe partea carosabila, urmată imediat de pulverizarea pe suprafata acesteia a microbilelor sau a bilelor mari de sticlă. Pulverizarea cu microbile sau cu bile mari se execută pe suprafata de vopsea proaspat aplicată, pentru a asigura o bună fixare a acestora. Calitatea vopselei și timpul de uscare a marcajelor se apreciază pe bază datelor furnizate de producator
Vopsea pe bază de solvent – apă ( ecologică) cu uscare la aer, de culoare albă sau colorată, care formează pelicula prin uscare la aer. Vopseaua de marcaj se aplică pe partea carosabilă, urmată imediat de pulverizarea pe suprafata acesteia a microbilelor sau a bilelor mari de sticlă.
Vopseaua se aplică, ca atare sau pe amorsa în grosimi ale peliculei ude de 400 pana la 600 microni. Pulverizarea cu microbile sau cu bile mari se execută pe suprafata de vopsea proaspat aplicată, pentru a asigura o bună fixare a acestora. Calitatea vopselei și timpul de uscare a marcajelor se apreciaza pe bază datelor furnizate de producator.

Marcajele longitudinale de separare a sensurilor de circulatie, de separare a benzilor de acelasi sens, marcaje de delimitare a partii carosabile;
Marcaje transversale de oprire, cedare a trecerii, traversare pentru pietoni, traversare pentru bicicliști.
Marcaje diverse pentru ghidare, spații interzise, interzicerea staționării, stații de autobuze, troleibuze, taximetre, locuri de parcare, săgeți sau inscripții.

Separarea sensurilor de circulatie (marcaj axial) și separarea benzilor de acelasi sens pentru drumuri cu 2,3 și 4 benzi de circulatie, se executa astfel:
– latimea benzii de marcaj 15 cm;
– marcajul se executa conform prevederilor SR 1848/7-2004;
– grosimea peliculei ude de vopsea de 500 – 600 microni.
– Temperatura mediului ambiant de cel putin 10 grade Celsius , iar temperatura suportului pe care se aplica vopseaua, de cel putin 13 grade Celsius.

– lățimea benzii de marcaj 15 cm, marcajul se execută:
– în afara localităților cu linie continuă, cu exceptia drumurilor la care acostamentele (consolidate) sunt amenajate ca benzi de urgenta cu latimi de minimum 2.5 m, unde se executa cu linie discontinua conform prevederilor SR 1848- 7/2004.
– în interiorul localitatilor, de regula cu linie discontinua;
– grosimea peliculei ude de vopsea de 400 – 500 microni,
Marcajele transversale și marcajele diverse se executa cu grosimi ale peliculei ude de vopsea de 400 – 600 microni.

– proiectul de reglementare a circulatiei prin indicatoare și marcaje rutiere;
– executia corectă a premarcajului;
– pregatirea suprafetei pe care se aplică marcajul ( curătare corespunzatoare pentru eliminarea oricaror reziduri, deseuri sau alte materiale care contribuie la degradarea marcajului rutier).
– stabilirea dozajului ud de vopsea;
– dozaj de microbile; norme de Protectia Muncii, Prevenirea și stingerea incendiilor;
instituirea restrictiilor de circulatie.
– se aplica vopselele de marcaj pe suprafete curate și perfect uscate, numai mecanizat;
– se aplica microbilele mecanizat sau manual pe vopseaua uda;
– pe sectoare de drum unde suprafata nu este corespunzatoare, aceasta se curata prin suflare cu aer comprimat sau periere cu mijloace mecanizate;